Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WorldCoaches: Via de bal werken aan een veiligere samenleving in Litouwen

KNVB Media
KNVB Media
11 juli 2019, 14:29

WorldCoaches legends gingen aan de slag met meer dan honderd kinderen in Litouwen. - Foto: KNVB Media

De WorldCoaches van de KNVB trekken de hele wereld over om via de bal te werken aan een sterkere en veiligere samenleving. Op verzoek van de Nederlandse ambassadeur mevrouw Bonnie Horbach waren Aron Winter (C), Anouk Hoogendijk, David Mendes da Silva, Dyanne Bito, Gilanne Louwaars, Regi Blinker en Sander Westerveld van 4 tot 7 juli in Litouwen voor een sociaal project met kinderen en om de cohesie tussen militairen van de daar gestationeerde Europese troepenmacht te versterken.

#Stronger2GETHER luidt het initiatief waarmee Nederland en Litouwen nauwer willen samenwerken om de band tussen beiden landen te verstevigen. Ambassadeur Hornbach zag daarin een mooie rol voor de WorldCoaches weggelegd omdat voetbal altijd en overal verbindt. De legends, zoals de oud-voetballers worden genoemd, richtten zich daarbij op twee projecten.

Ambassadeur Bonnie Hornbach nam het initiatief om de KNVB WorldCoaches naar Litouwen te halen.

Samenwerken

Nederlandse militairen maken vanuit de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) deel uit van een Europese troepenmacht in Litouwen. Zij werken daarin samen met Litouwers, Belgen, Duitsers en IJslanders. Ieder heeft zijn eigen cultuur en gewoontes, dus om elkaar beter te leren kennen werd er een voetbaltoernooi met gemixte teams van militairen georganiseerd. De winnaars namen het op 5 juli in Rukla op tegen het team van de WorldCoaches legends. Hun technische bagage woog niet op tegen de fitheid van de miltairen, die met 3-1 wonnen. 

Bij de WorldCoaches leren de kinderen ook vaardigheden als samenwerken en communiceren.

Een dag later mengden de WorldCoaches zich tussen meer dan honderd enthousiaste kinderen - waaronder een aantal weeskinderen -  in het Sirvintos Stadion om ze te ondersteunen en aan te moedigen bij een voetbaltoernooi. Zoals altijd draait het bij projecten van WorldCoaches niet alleen om de bal, maar leren de kinderen ook belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en communiceren. En dat sluit goed aan bij het initiatief  'Voor een veilig Litouwen' dat in 2016 door president Dalia Grybauskaitė is gestart. Hierin worden sociale misstanden als huiselijk geweld, alcoholisme, pesten en sociale uitsluiting aangekaart en bestreden.

Toekomst

Aan het einde van de dag mochten de kinderen op de tribune zitten en konden de WorldCoaches legends hun skills laten zien in een wedstrijd tegen Litouwse (ex-)internationals en spelers uit de Litouwse eredivisie, waaronder oud-Spartaan Donovan Slijngaard. Onder aanvoering van Aron Winter namen de legends revanche voor de nederlaag tegen de militairen. Het werd 3-1, maar het belangrijkste was dat alle kinderen met een lach en nieuwe vaardigheden in hun bagage naar huis gingen. Zij zijn tenslotte de toekomst van een veilig Litouwen. 

De Legends staan klaar voor hun duel tegen de cracks uit Litouwen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen