Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cursus G-voetbalscheidsrechter van start, aanmelden kan

Ruud Scheper
KNVB Media
14 maart 2018, 10:16

Bij een G-voetbalwedstrijd is het handig om eerst even contact te maken met spelers en begeleiding, zodat je weet wat je kunt verwachten. - Foto: KNVB Media

Meer scheidsrechters enthousiasmeren voor het G-voetbal en de kennis van het al bestaande scheidrechterskorps vergroten. Dat is in het kort gezegd het doel van de nieuwe cursus G-voetbalscheidsrechter, die dit voorjaar van start gaat.

Het fluiten van een G-voetbalwedstrijd is uitdagender is dan het fluiten van een reguliere wedstrijd

In de cursus komen de arbiters twee keer een avond samen. Tijdens de eerste avond, die zo’n 2,5 uur zal duren, ligt de nadruk vooral op het uitwisselen van ervaringen en wordt er met de groep gesproken over het begeleiden van G-voetbalwedstrijden. “Want dat is heel anders dan het fluiten van reguliere wedstrijden”, weet Werner ter Avest van de KNVB Academie. “We hebben de cursus daarop ingestoken. De nadruk ligt niet zo zeer op de spelregelkennis, maar op de vraag; hoe zorg je er nou als scheidsrechter voor dat een wedstrijd prettig verloopt? En waar kun je tegenaan lopen?”

Zelfreflectie

Een maand na de eerste cursusavond komen de cursisten nog een keer bij elkaar om de ervaringen in de tussenliggende periode te bespreken. “De scheidsrechters krijgen leerdoelen mee voor de wedstrijden die ze in die maand fluiten”, vertelt Ter Avest. Zelfreflectie speelt daarbij een belangrijke rol. “Welke invloed heeft je eigen houding en gedrag in het veld en wat is daarvan het gevolg? Ben je gewend op een paar minuten voor aanvang het veld op te komen, of is het misschien handiger om eerst even contact te maken met spelers en begeleiding, zodat je weet wat je kunt verwachten?”

Danny Makkelie legt de aanvoerders van beide teams uit wat hij van hen verwacht.

“We hebben geconstateerd dat het hier en daar wel beter kan”, verklaart Marcel Geestman, binnen de KNVB verantwoordelijk voor aangepast voetbal. “We zien dat de scheidsrechters in een mooi tenue van de club rondlopen, terwijl de G-voetballers het vaak moeten doen met een welwillende vrijwilliger in een spijkerbroek. Dat zien zij ook. Of er is wel een scheidsrechtersbeleid, maar het G-voetbal is daar geen onderdeel van. Daar willen wij graag verandering in proberen te brengen. Als je meer mensen kunt betrekken bij het G-voetbal en dat een positief effect heeft op de wedstrijdbeleving, dan moet je dat natuurlijk niet nalaten.”

Goede leerschool

Het begeleiden van een G-voetbalwedstrijd zou een goede leerschool kunnen zijn voor beginnende, maar ook meer ervaren arbiters, denken Ter Avest en Geestman. “Ik denk zelfs dat het fluiten van een G-voetbalwedstrijd soms zelfs uitdagender is dan het fluiten van een reguliere wedstrijd”, reageert Geestman. “Je komt een heel diverse groep mensen tegen; van verstandelijk beperkte spelers tot voetballers met een motorische beperking. Daar moet je als scheidsrechter maar mee weten om te gaan. Maar het is daarnaast ook gewoon heel leuk om te doen en je ontwikkelt je enorm. En wat betreft de meer ervaren scheidsrechters; we willen in de cursus ook juist gebruik maken van hun ervaringen om daarover met elkaar in gesprek te gaan.”

Het begeleiden van een G-voetbalwedstrijd zou een goede leerschool kunnen zijn voor beginnende, maar ook meer ervaren arbiters.

De groepen bestaan uit acht tot twaalf cursisten

De cursussen, die in het voorjaar van start gaan, zijn voor iedereen toegankelijk en zullen inspelen op de behoeften van de deelnemers. De groepen bestaan uit minimaal acht en maximaal twaalf personen. Voor het aanmelden van deze cursussen of voor meer informatie hierover, kan contact opgenomen worden met onderstaande contactpersonen.

Ferry Pothof

Arbitrageopleidingen Noord/Oost

Nicole Jacet

Arbitrageopleidingen West

Kim de Boer

Arbitrageopleidingen Zuid

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen