Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oud-scheidsrechter Rien van Haaften overleden

KNVB Media
KNVB Media
1 november 2022, 16:27

Rien van Haaften (rechts) ontving vorig jaar de gouden speld uit handen van coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft het droevige bericht ontvangen dat scheidsrechterscoryfee Rien van Haaften afgelopen zondag op 72-jarige leeftijd is overleden. De Zeeuw was liefst 46 jaar actief in diverse rollen in de arbitrage en werd vorig jaar voor al zijn verdiensten onderscheiden met de gouden speld.

Van Haaften reikte in zijn lange carrière tot het betaald voetbal, maar kon evenzo genieten van een partij fluiten bij de amateurs. Ook aan het begeleiden van jonge talenten beleefde hij veel plezier. "Ik heb er intens van genoten. Ook na mijn actieve carrière", zei hij vijf jaar geleden in gesprek met Omroep Zeeland.

Betaald voetbal

Zijn eigen succesvolle loopbaan duurde liefst 25 jaar, van 1976 tot 2001. Van Haaften reikte tot en met de B-lijst en leidde vier jaar wedstrijden in het betaald voetbal. Daarna floot hij nog acht jaar verder in het amateurvoetbal. Eenmaal gestopt als actief arbiter vervulde Van Haaften tal van andere functies buiten het veld. Hij was onder meer coach van de scheidsrechters in het betaald voetbal en amateurvoetbal, docent arbitrage en rapporteur-waarnemer. Tot aan zijn overlijden was hij ook nog actief voor de KNVB, onder meer als coach in het talententraject.

Voor scheidsrechters die last hadden van kritiek van spelers, trainers of toeschouwers had Van Haaften een gouden tip: "Je moet een olifantenhuid hebben en niet de oren van een olifant." Zijn overlijden is een groot gemis voor de Nederlandse arbitrage.

De KNVB wenst de nabestaanden van Rien van Haaften heel veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen