Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen Spelregelbewijs

Heb je vragen over het Spelregelbewijs? Antwoorden op veelgestelde vragen over het Spelregelbewijs zijn hieronder te vinden.

Waarom en voor wie is het Spelregelbewijs?

 

Waarom is het Spelregelbewijs in het leven geroepen?

Een Spelregelbewijs maakt spelers en speelsters van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen.

 

Welke spelers moeten het Spelregelbewijs halen?

Alle spelers die geboren zijn op of na 1 januari 1998, zijn verplicht het Spelregelbewijs te halen in het kalenderjaar waarin zij 17 jaar worden. Hierbij maakt het niet uit of je bij de junioren of de senioren voetbalt. Het betreft uitsluitend spelers uit het amateurvoetbal. Spelers uit 2007 hebben tot een met 31 december 2024 de tijd om het Spelregelbewijs te halen. Spelers uit 2008 moeten het Spelregelbewijs uiterlijk 31 december 2025 gehaald hebben.

 

Wanneer en hoe kunnen spelers uit 2007 het Spelregelbewijs halen?

De verenigingen kunnen via Sportlink Club de spelers en speelsters zelf uitnodigen per mail om het Spelregelbewijs te halen. Zij kunnen het Spelregelbewijs halen op de website Spelregelbewijs.nl. Spelers en speelsters kunnen rechtstreeks inloggen met hun KNVB account.

Inhoud van het Spelregelbewijs

 

Welke spelregels komen aan bod en waarom?

De toetsvragen zijn gericht op dertien spelsituaties. Het gaat hierbij om spelregels en spelsituaties die iedereen herkent zoals buitenspel en hands, het principe van de terugspeelbal en de voordeelregel. Maar er is uiteraard ook aandacht voor sportiviteit en respect.  

Het account op Spelregelbewijs.nl

 

Hoe kun je inloggen?

Je logt in met je KNVB account via www.spelregelbewijs.nl. Heb je nog geen KNVB account? Via spelregelbewijs.nl kun je je registreren en een account aanmaken. Kijk hier voor meer uitleg over het KNVB account.

Let op! Het mailadres dat je gebruikt moet het mailadres zijn dat in de ledenadministratie van de KNVB (= Sportlink) bekend is. Je kunt het e-mailadres bij de secretaris of ledenadministratie van je vereniging laten aanpassen.

Wat moet je doen om het Spelregelbewijs te halen?

 

Hoe zit het Spelregelbewijs in elkaar?

Op Spelregelbewijs.nl staan quizjes met vragen in dertien categorieën. Na het oefenen van de quizjes ben je klaar om de spelregeltoets te halen. De toets bestaat uit 25 vragen. Als je minimaal 20 van de 25 vragen goed hebt, haal je het Spelregelbewijs. Het is niet verplicht om voorafgaand aan het maken van de toets de quizjes te maken, maar dit is wel aan te raden.  

 

Zijn de quizjes verplicht voor het Spelregelbewijs?

De quizjes zijn vrij beschikbaar. Je mag ze zo vaak maken als je wil. Het maken van de quizjes is niet noodzakelijk om het Spelregelbewijs te halen. Wel krijg je tijdens de quizjes genoeg toelichting om het Spelregelbewijs te behalen.

 

Hoe werkt de eindtoets van het Spelregelbewijs?

De eindtoets bestaat uit 25 vragen waarvan je er 20 goed moet hebben. De eindtoets mag je zo vaak maken als nodig is om te slagen voor het Spelregelbewijs. Let wel op: je kan maximaal drie keer per dag proberen de eindtoets te halen. Lukt het dan niet? Dan heb je de volgende dag weer drie pogingen, enzovoort.

 

Mag het Spelregelbewijs in een groep gemaakt worden?

Ja, dat mag. Iedereen heeft zijn eigen inloggegevens en zijn eigen account. Er zitten geen regels vast aan waar je het Spelregelbewijs maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat verenigingen avonden organiseren om in een groep gezamenlijk het Spelregelbewijs te behalen.

 

Het lukt niet om een level of de eindtoets door te komen, wat moet ik doen?

Alle categorieën zijn te oefenen in de oefentoetsen. Tijdens het doorlopen van deze oefentoetsen krijg je genoeg feedback om de levels en de eindtoets te kunnen halen. Oefenen kan via deze link. Het helpt ook om de spelregels eens door te nemen voor het maken van de levels en de eindtoets. Dat kan ook via deze link.

Verplichting Spelregelbewijs

 

Is het verplicht om het Spelregelbewijs te halen?

Ja, met ingang van het seizoen 2014/’15 zijn spelers uit 1998 verplicht het spelregelbewijs te halen. Elk seizoen komt er een nieuw geboortejaar bij. Een speler heeft een heel seizoen de tijd om het te halen. Wanneer leden het Spelregelbewijs niet hebben, mogen zij het seizoen daarop niet voetballen.

 

Welke straf staat er op het spelen zonder Spelregelbewijs?

Als het Spelregelbewijs niet is behaald voor de uiterlijke deadline, kan de speler niet op het digitale wedstrijdformulier komen te staan. Speelt hij/zij toch mee, dan is dat niet-speelgerechtigde speler.  Dan wordt de sanctie zoals terug te vinden in de Handleiding Tuchtzaken Amateurvoetbal toegepast (paragraaf 4.5. Deelname aan wedstrijden zonder speelgerechtigd te zijn).

 

Moeten leden uit een Onder19- of seniorenteam ook het Spelregelbewijs halen?

Het Spelregelbewijs is gebonden aan het geboortejaar en niet aan het team. Spelers in de leeftijdscategorie van het Spelregelbewijs moeten het Spelregelbewijs halen. Het maakt daarbij niet uit in welk team de speler speelt.

Wanneer hoef je het Spelregelbewijs niet te halen?

 

Krijgen spelers een vrijstelling voor het Spelregelbewijs wanneer zij een scheidsrechtersdiploma hebben?

Junioren die een BOS-diploma (basisopleiding scheidsrechter) of een SO III-opleiding hebben gehaald, krijgen een vrijstelling voor het Spelregelbewijs. De vrijstelling moet worden aangevraagd via spelregelbewijs@knvb.nl. De vrijstelling geldt niet voor de diploma’s verenigingsscheidsrechter of pupillenscheidsrechter.

 

Moet de speler het Spelregelbewijs ook halen wanneer hij of zij net ingeschreven is?

Alle amateurvoetballers uit de desbetreffende geboortejaren (1998 tot en met 2007) moeten het Spelregelbewijs in bezit hebben. Dus ook nieuwe leden uit die geboortejaren.

 

Wat moet er gebeuren wanneer een speler de Nederlandse taal niet machtig is?

Het Spelregelbewijs is nu alleen nog te maken in het Nederlands. Hierdoor is het lastig om het Spelregelbewijs te halen voor spelers uit het buitenland die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Deze spelers mogen met behulp van een trainer/coach of een andere vrijwilliger van de vereniging de toets maken. Lukt dit niet, dan hebben de spelers recht op een dispensatie van zes maanden. Dispensatie moet worden aangevraagd via spelregelbewijs@knvb.nl. Let op: begin februari 2025 wordt ook een Engelse versie van het Spelregelbewijs gelanceerd. Dan is het niet meer mogelijk om met deze reden dispensatie aan te vragen.

 

Moeten voetballers uit de G-categorie het Spelregelbewijs halen?

Voetballers uit de G-categorie hoeven het Spelregelbewijs niet te halen. Dit wordt automatisch verwerkt via het ledenbestand.

 

Waarom kan de speler niet ingevoerd worden op het digitale wedstrijdformulier terwijl hij of zij in het verleden het Spelregelbewijs al wel behaald heeft?

Het komt soms voor dat spelers, bij een wissel van vereniging, ingeschreven worden onder een nieuw bondslidnummer. Als dit zo is, staat vaak het Spelregelbewijs geregistreerd op het oude bondslidnummer en niet op het huidige bondslidnummer. Wanneer een speler het Spelregelbewijs in het verleden al heeft behaald, maar niet ingevoerd kan worden op het digitale wedstrijdformulier vanwege de reden om het Spelregelbewijs te behalen, neem dan contact op met de KNVB via spelregelbewijs@knvb.nl

Wat kun je als vereniging doen?

 

Wat betekent het Spelregelbewijs voor de vereniging?

De vereniging biedt wanneer nodig ondersteuning en begeleiding bij het behalen van het Spelregelbewijs. In Sportlink Club (menu Personen -> optie Spelregelbewijs Overzicht) staat een overzicht van alle spelers die zijn gestart of aan de slag moeten met het behalen van het Spelregelbewijs.

 

Welke ondersteuning kan de KNVB leveren?

De KNVB heeft met Spelregelbewijs.nl een online omgeving ontwikkeld waar spelers het Spelregelbewijs kunnen halen en verenigingen praktische middelen kunnen vinden.

Suggesties en opmerkingen

 

Er zit een fout in een vraag of een spelregel, waar kan ik dit aangeven?

Wanneer er een fout is ontdekt in een vraag, over de vraagstelling of over een spelregel, dan kan er een e-mail gestuurd worden naar spelregelbewijs@knvb.nl met de vraag, de fout en een printscreen.

 

Waar kan ik overige opmerkingen of suggesties over het Spelregelbewijs kwijt?

Opmerkingen of suggesties over Voetbalmasterz en het Spelregelbewijs kunnen verzonden worden aan spelregelbewijs@knvb.nl.

Regeling Dispensatie en Vrijstelling Spelregelbewijs 2024/’25 Regeling Dispensatie en Vrijstelling Spelregelbewijs 2024/’25 Lees de regeling.

Laatste nieuws