Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het aantal voetballende meiden heeft in de laatste jaren een grote vlucht genomen. Het plafond lijkt nog niet in zicht. Maar wat is het effect van gemengd voetbal in de groeicijfers? Uit data-analyses worden hieronder de eerste voorzichtige conclusies gedeeld. Het verzamelen van data is voor de KNVB een continu proces waarin het zich blijft doorontwikkelen. Met de data die in toekomst verzameld wordt is het mogelijk om trends nog beter waar te nemen en conclusies nog beter te formuleren.
Het advies om gemengd voetbal te spelen, heeft tot doel aan alle kinderen een passende plek te bieden
Er is een vergelijkbare instroom en groei waar te nemen als het gaat om de relatie tussen gemengd en niet gemengd voetbal. Met het advies om gemengd te voetballen biedt de KNVB een passende plek waarin jongens én meiden zich met plezier en in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. De verwachting is dat spelers en speelsters zich door die passende en veilige plek (nog) meer thuis voelen in het voetbal en dit heeft een positief effect op de instroom en het behoud van jeugdvoetballers. Op basis van dataonderzoek in West I (relatief weinig gemengd voetbal) en Oost (relatief veel gemengd voetbal) is er geen reden om aan te nemen dat gemengd voetballen bij de jongste jeugd een belemmering vormt voor de groei van het meidenvoetbal.
Van alle meiden onder de 11 jaar die instroomden in een gemengd team, was 82% na vijf jaar nog steeds lid van de vereniging. Voor meiden die instroomden in een meidenteam is dit cijfer nagenoeg hetzelfde: 81%. Vergelijkbare cijfers zijn waar te nemen voor meiden die instromen in een team dat in een meidencompetitie speelt en of instroomt in een team dat actief is in een (gewone) jeugdcompetitie. 81% van de ingestroomde meiden is ook na vijf jaar nog steeds lid. Er zijn dus geen aantoonbare verschillen waar te nemen wanneer er gekozen wordt om meiden te laten uitkomen in gemengde teams of in teams die spelen in een competitie met weerstand van meiden én jongens.
Zowel bij verenigingen waar gemengd wordt gevoetbald, als waar meiden in meidenteams voetballen zijn succesvolle en minder succesvolle resultaten te zien. Op basis van de beschikbare informatie kan de voorzichtige conclusie getrokken worden dat de visie van een vereniging op het al dan niet gemengd voetballen niet van doorslaggevend belang is in de groei en het behoud van leden. Factoren als de kwaliteit van het kader, de positie van meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club en een gebrek aan gelijkgestemden (ongeacht geslacht) hebben een aanzienlijk grotere invloed op het uitstroomcijfer.