Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Waarderend perspectief

Vrijwilligers zijn de onmisbare (en soms onzichtbare) kracht achter elke amateurvereniging. Hun inzet zorgt ervoor dat wedstrijden en trainingen doorgaan, dat de materialen in orde zijn, dat de kantine bemand is, dat er toernooitjes en andere clubacitiviteiten plaatsvinden en dat de website wordt bijgehouden. Geef de vrijwilligers daarom de waardering die zij verdienen!

Wat levert waardering op?

  • Motivatie: vrijwilligers die zich gewaardeerd voelen, zijn gemotiveerder om zich in te (blijven) zetten voor je vereniging.
  • Behoud: kader dat zich gewaardeerd voelt, zal langer betrokken willen blijven. Dat zorgt voor continuïteit en stabiliteit binnen de vereniging.
  • Positieve sfeer: een cultuur waarin de vrijwilligers de waardering krijgen die ze verdienen, zorgt voor een positieve sfeer op de vereniging.
  • Betrokkenheid: meer waardering zorgt voor meer betrokkenheid. Vrijwilligers die merken dat hun inzet op prijs wordt gesteld, voelen zich meer verbonden met de vereniging en zijn zelfs eerder bereid om extra taken op zich te nemen.
  • Mond-tot-mondreclame: vrijwel ieder dorp en iedere stad heeft een voetbalvereniging. Als de huidige vrijwilligers gelukkig zijn omdat ze gewaardeerd worden en het daarover hebben met buurtgenoten, is dat gratis reclame voor je club.

Hoe doe je dat, waarderen?

  • Persoonlijke bedankjes: een keer een handje op de schouder, een compliment, een verjaardagskaart of bosje bloemen is een kleine moeite, maar laat wel degelijk zien dat je aan de vrijwilligers denkt en hun werk waardeert.
  • Vrijwilligersavond: organiseer een avond of evenement om de kaderleden iets terug te geven voor hun inzet. Denk bijvoorbeeld aan een diner, borrel of seizoensaftrap- of afsluiting, speciaal voor hen.
  • Opleidingsmogelijkheden: wellicht vinden sommige trainers, scheidsrechters of bestuurders het leuk om zich verder te ontwikkelen in hun rol. Er zijn allerlei trainingen, workshops of andere opleidingen beschikbaar die ze zouden kunnen volgen. Kijk als vereniging eens naar de opties om iets dergelijks aan te bieden op de club of attendeer je vrijwilligers op de mogelijkheden en geef hen de ruimte om zich erin te verdiepen.
  • Vrijwilliger van de maand: introduceer de 'Vrijwilliger van de Maand' en kies iedere maand een andere vrijwilliger uit om in het zonnetje te zetten. Dat kun je doen door hen een bedankje te overhandigen en aandacht te geven via een artikel op de website, social media en/of nieuwsbrief.
  • Korting: heeft jouw vereniging eigen merchandise, zoals sjaaltjes of shirts, of hanteren jullie toegangsprijzen voor wedstrijden van het eerste elftal? Geef de vrijwilligers korting op clubartikelen, gratis toegang of gratis consumpties in de kantine.
  • Certificaat, erelidmaatschap of onderscheiding: je kunt je vrijwilligers belonen door hen een vrijwilligerscertificaat te overhandigen, het erelidmaatschap toe te kennen of door hen een onderscheiding te geven. Dit laatste kun je zelfs op officiële wijze via de KNVB regelen, waardoor ze een KNVB-onderscheiding krijgen voor hun vrijwilligerswerk. Zie hiervoor de onderstaande twee documenten:Als je een aantal vrijwilligers het erelidmaatschap hebt toegekend of hebt onderscheiden, zou je een Wall of Fame kunnen inrichten. Dat kan op de website, bijvoorbeeld door de vrijwilligers met een foto erbij in een mooi overzicht te plaatsen, of je kunt er in de kantine een plek voor inruimen.
  • Inspelen op motieven: vrijwilligers worden in principe niet betaald. Mensen verrichten dus onbetaald werk omdat ze er iets anders uithalen dan geld. Vrijwilligers, zeker de jonge generatie, weten heel goed wat ze bij jouw vereniging komen ‘halen’. Veelvoorkomende motieven zijn bijvoorbeeld nieuwe mensen ontmoeten, ‘cv-building’ of nieuwe vaardigheden leren. Als je de motieven van je kaderleden kent, kun je er op inspelen met alternatieve beloningen. Schrijf bijvoorbeeld een aanbeveling voor iemands cv.
  • (Kleine) financiële vergoeding: wil je vrijwilligers toch belonen voor hun inzet of hen tegemoet komen in reis- en onkosten? Dat kan! Verenigingen mogen vrijwilligers onder voorwaarden belastingvrij belonen tot een maximumbedrag van  € 180,- per maand en € 1.800,- per jaar. Daarnaast is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheids- en een ongevallenverzekering voor vrijwilligers af te sluiten. Dit kan bij diverse verzekeringsmaatschappijen. Zorg ook dat één persoon verantwoordelijk is voor deze financiële zaken, bijvoorbeeld de vrijwilligerscoördinator of penningmeester.
  • Blijf in gesprek: blijf, tot slot, altijd in gesprek met het kader. Zeker voor vrijwilligers die al langer bij je vereniging actief zijn, geldt dat zij na verloop van tijd misschien wel nieuwe wensen krijgen. Door regelmatig even met ze te spreken over hoe het vrijwilligerswerk hen bevalt, weet je wat er speelt, houden ze plezier in hun rol en blijven ze dus actief!